Skip to content Skip to footer
0 items - €0,00 0

alles begon
in de zomerbar

december
2014
De schoonbroers Patrick en Marc schrijven zich in voor een brouwcursus in 't Dakhuus. De verhuisbrouwerij leert hen in een 5-tal theoretische lesdagen en een aparte brouwdag de basis van bierbrouwen. Marc koopt zich onmiddellijk een aantal lege RVS biervaten, knutselt een eigen thuisbrouwerijtje en slaat vervolgens aan het brouwen.
mei
2018
Een dochter van Patrick gaat trouwen. Voor deze speciale gelegenheid brouwt Marc Swinnen op 25 liter schaal een speciaal gelegenheidsbiertje: een tripel. Dat wordt nummer 21 van zijn vele proefbrouwsels. De eerste keer dat Swiekes het levenslicht ziet heet het nog Kalverliefde. En op het trouwfeest wordt tot laat gefeest en gedronken. Bert Braet die het etiket voor de Kalverliefde had ontworpen, oppert op dit feest voor het eerst dat deze heerlijke tripel niet verder verborgen mag blijven voor bierminnend België en bij uitbreiding de rest van de wereld.
april
2019
Het duurt nog bijna een jaar voordat Marc zwicht onder het voortdurend aandringen van Bert en Patrick om iets met dit recept te doen. De gelegenheid biedt zich aan als Stien Feyen (samen met nog enkele andere enthousiastelingen) in Retie een pop-up zomerbar plant: De Limonat. Voor die gelegenheid wilde ze wel een speciaal biertje. Patrick Feyen en Bert Braet komen er snel bij om te proeven, glazen te kiezen en alles verder op poten te zetten.
mei
2019
8 mei 2019 gaan de ingrediënten van ons recept voor het eerst in de 'reuze' brouwketel van Guy Pirlot. 1000 Liter (of in brouwerstaal 10 Hectoliter) zullen na een 7 tal weken, net op tijd voor de zomerbar in flesjes worden gevuld. Voor de aangifte van accijzen moest er dringend een naam meegedeeld worden. De naam 'Limonat' zou wat verwarring teweeg kunnen brengen want het was zeker geen kinderdrank gezien het alcoholpercentage. Swiekes dan maar, een oude bijnaam van brouwer Marc Swinnen.
juni
2019
Geen sprake van overschot. Het is al snel duidelijk dat onze tripppel gesmaakt wordt en dat er geen tuinfeestje zou zijn bij Patrick in de tuin. Op drie en een halve week is onze 1000 liter op. Brouwerij Pirlot heeft geen capaciteit vrij om nog voor het einde van de zomerbar opnieuw te kunnen brouwen. Daarom contacteren we Het Nest. Vlak bij de deur, hypermoderne brouwerij met supervriendelijke en behulpzame brouwers. Dit wordt ons 'nest-je' voor de volgende 30 HL Swiekes.
september
2019
Door het succes van Swiekes in de Limonat zijn ook plaatselijke HORECA-zaken geïnteresseerd. Café Ranonkel in Turnhout, De Gieterij in Kasterlee en Bikoro in Schoonbroek geloven het eerst in onze Tripppel. Prik & Tik Turnhout bevoorraadt sympathisanten als één van de eerste drankhandels. Vele andere drankhandels volgen de komende maanden. Filip Hendrickx biedt zich aan om Swiekes mee te verspreiden in Zelem en omstreken. Limburg ligt aan zijn voeten, hij rijft de ene na de andere Horeca en drankenhandel binnen. Van zoveel enthousiasme wordt iedereen blij. Filip komt definitief bij de club.
maart
2020
Na enkele maanden van voorbereidingen wordt Swiekes nu een echte BV. Drie partners (Filip, Bert en Marc) besluiten om samen de bierfirma op te richten om zo Swiekes nog verder in de wereld te verspreiden. Ondertussen brouwt Swiekes op 120 HL schaal en zijn er plannen om het gamma uit te breiden.
Ben je 18 jaar of ouder? Om deze website te bezoeken moet je ouder dan 18 jaar zijn in België en Nederland
X